Studio Vitaliteit

Energiek & Krachtig zijn!Runningtherapie

Runningtherapie is een laagdrempelige manier van hardlopen. Tijdens een rustige vorm van hardlopen leer je om een lage hartslag te houden, waardoor je het langer volhoudt. Deze vorm van sporten is minder belastend voor je lichaam en je zult hier juist veel positieve effecten op fysiek en mentaal gebied van ondervinden. Er wordt dus ook niet gewerkt aan een sportprestatie. Runningtherapie is uitermate geschikt wanneer je wilt werken aan fysiek en/of psychisch herstel als je last hebt van bijvoorbeeld somberheid, angsten, (chronische) vermoeidheid, stress, burn-out en lusteloosheid.

Positieve effecten van Runningtherapie zijn onder andere:

  • Terugkrijgen van zelfvertrouwen en vertrouwen in je lichaam
  • Een betere conditie en uithoudingsvermogen
  • Fitter voelen en meer energie hebben
  • Beter zelfredzaam zijn
  • Minder sombere gevoelens ervaren
  • Meer rust en ruimte in het hoofd ervaren
  • Een betere fysieke gezondheid hebben; zoals een gezondere functie van het hart, vaten en longen
  • Minder opgejaagd gevoel ervaren

Werkwijze

Stap 1. Eerst wordt er een intakegesprek ingepland, waarvoor je een aantal vragenlijsten invult. Tijdens de intake bespreken we uitgebreid je doelen, stellen we je huidige conditie vast door een 0-meting en maken we een plan van aanpak

Stap 2. Er wordt een persoonlijk hardloopschema voor je opgesteld waar je zelfstandig mee aan de slag kunt. Daarnaast gaan we tijdens de sessies aan de slag met een hardlooptraining op jouw niveau. Iedere loopsessie heeft een vaste opbouw die bestaat uit: warming-up, kerntraining met looptechniek en een cooling down. Tussendoor doen we ademhalingsoefeningen en krijg je soms eens een opdracht waarmee je gaat oefenen om meer verbinding te maken tussen jouw lichaam en geest. Leren voelen in plaats van denken.

Stap 3. Aan het eind van het traject bespreken we jouw voortgang ten opzichte van jouw doel en kun je zelfstandig hardlopen. Wil je liever nog eens een traject volgen, omdat je een stok achter de deur nodig hebt dan kan dat uiteraard.

Runningtherapie wordt aangeboden in groepsverband en individuele trajecten. De groepen bestaan uit maximaal 5 deelnemers. Een traject duurt altijd 12 weken, waarbij je 1 a 2 keer per week traint met de Runningtherapeut en nog 1 a 2 keer per week zelfstandig middels een hardloopschema. Voor het beste resultaat adviseer ik je 2 tot 3 keer per week te lopen.