Studio Vitaliteit

Energiek & Krachtig zijn!Stress, overspannenheid en burn-out

Stress, het is er voortdurend. Positief, wanneer je de adrenaline nodig hebt om een goede prestatie nodig hebt of juist negatief, het zit je dan in de weg. Stress kan in verschillende maten aanwezig zijn en kan snel of juist langzaam weer je lichaam verlaten. Stress, overspannenheid en uiteindelijk een Burn-out zijn tekenen van een verminderde vitaliteit, er mist onder andere balans tussen draagkracht en draaglast. Een andere vraag is: Hoe ga jij met stress om en is dit een effectieve manier?

Stress op het werk of in de privésferen komt veel voor. Dit hoeft niet direct grote gevolgen te hebben, maar wanneer het langdurig aanwezig is zul je er klachten van ondervinden, zoals: hoofdpijn, hartkloppingen, opgejaagd gevoel, prikkelbaar zijn, onrustig slapen, vermoeid, geheugenverlies hebben, emotioneel zijn, buikpijn of duizelig zijn, etc. Je kunt niet meer normaal functioneren, want de klachten belemmeren je in je dagelijkse doen en omgang met geliefden.

Stress is een reactie van het lichaam wat wordt veroorzaakt door een stressor waar jij op reageert. Hoe jij reageert zorgt ervoor of de stress snel weer wegzakt of langdurig blijft. Wat is jouw copingstijl en werkt deze wel? Jouw reactie komt voort uit persoonlijke eigenschappen en eerdere ervaringen in gelijksoortige situaties. Het kan zijn dat je zelf niet weet hoe je anders met bepaalde stressoren om moet gaan en heb je de hulp van de vitaliteitscoach nodig om thuis en op het werk weer normaal te kunnen functioneren.

Stressoren zullen nooit verdwijnen, maar je kunt wel leren hoe je ermee om kunt gaan. Leer jouw stresslevel te reguleren en je gedachten te reflecteren. Je zou stress als een leermoment kunnen zien, er is iets in je leven wat anders moet en aan jou de taak om dit "iets" te ontdekken en er wat aan te doen.

Ondervind jij regelmatig stress en wil je voorkomen dat dit doorslaat tot overspannenheid of stress? Of ben jij juist herstellende van een burn-out of overspannenheid?
De Vitaliteitscoach kan jou helpen om jouw energie beter te managen en weer rust te vinden.

Naast coachsessies is het ook zinvol om te gaan kijken naar een passende vorm van bewegen. Laat je dan ook gerust informeren over de mogelijkheden die de Beweegcoach biedt of wat Runningtherapie voor jou kan betekenen.